Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

guide: flytta till London

guide, flytta till London

 

Nu ni! Det är dags. Att jag flyttade till London, är bland det bästa jag gjort i mitt liv. Bevis: skulle stanna i tre månader och har snart varit här i sex år(!).

Ni är så många som mejlar med samma dröm som jag hade, och undrar hur tusan en gör för att flytta till hit. Därför har jag knapprat ihop den ultimata guiden just för det. Jag går igenom allt från hur mycket pengar du behöver när du flyttar, de bästa sidorna att hitta lägenhet, hur du skriver ett engelskt cv och hittar billiga saker att göra på en liten lön.

Se till att spara på en flik eller dela med någon som drömmer om samma. Hoppas ni gillar!

I get tons of emails from Swedes asking about tips on how to go about moving to London. This is a guide for it. If you want to, you can translate it here.

 

London-skyline,-View-from-Franks-Rooftop,-London-Summer      20London guide

Disaronno-event-at-the-Ace-Hotel-in-Shoreditch,-London-view-over-skyline

 

Att tänka på innan

 

Hur gör man för att flytta till ett annat land och starta ett nytt liv?

Det här har jag skrivit en helt separat guide till redan, så gå in här och läs:
För alla som vill flytta utomlands

 

Går det fortfarande att flytta till Storbrittanien efter Brexit?

Brexit är alltså att Storbrittannien röstade för att lämna EU i juni 2016. Än så länge (dec 2016) har de inte påbörjat processen så det står oklart hur EU-medborgare kommer kunna röra sig emellan. De flesta tror att det inte kommer påverkas alls, utan vara som t.ex. Norge. Jag föreslår att gå in på Sveriges Ambassad i London och kika på vad de säger.

 

 

View-over-London-Skyline,-Rooftop

 

Förberedelser när du väl bestämt dig

 

Spara ihop pengar

När jag flyttade hit 2011 så sparade jag ihop ungefär 33 000kr. Jag skulle säga att minimum är 15 000kr om du inte kan bo hos vänner den första tiden. Men allt över det är bara bara ett stort plus. Det finns så mycket att göra, så be ready to splash some cash.

Pengarna ska räcka till:

 Deposition och minst en månads förskottshyra (oftast 6-8 veckor). Genomsnittshyran för ett rum för en person ligger runt £500-750 plus räkningar (kanske £60-£100 per månad) om du kan tänka dig att bo längre ut och dela hus. Vissa agenturer kräver också att du ska ha bott i landet i +3 år, och har du inte det så kan du tvingas betala 6månadshyror i förskott, så fråga alltid innan.
Någonstans att bo första tiden. Vi bodde på ett fantastiskt billigt och sunkigt ungdomshostel de första 10 dagarna.
Transport. Oyster Card (tunnelbana+busskort) för zon 1 & 2 ligger på £124.50 per månad, och jag rekommenderar verkligen att köpa det första tiden om du inte redan vet var du ska bo och jobba.
Överlevnad. Även om du har ett jobb så betalas lön endast ut till Brittiska konton, som tar ett tag att få, så se till att du har en buffert att inte svälta på.

 

Skriv CV

Om du ska jobba måste du ha ett engelskt cv. De är strukturerade annorlunda i England så googla på format osv specifikt för det jobb du söker. Alla jobb kräver även ett cover letter, dvs personligt brev och även det går att hitta online. Du kan kika på mitt CV här, och på min portfolio här.

Snabba tips: förbjudet att ha bild och ålder i något av de. Det anses oproffessionellt.

 

Skriv ut dig

Om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla det hos Skatteverket. Om du inte gör det kan du åka på en hemsk avgift. Samma sak gäller om du planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer. Gör det här: Skatteverket

 

 

 

Morty-&-Bobs-at-NTs,-Netil-House,-Rooftop-Terrace-London-FieldsLinn-Wiberg-NTs-Netil-House-Morty-&-Bobs-London

 

Att börja med när du kommer hit

 

Skaffa simkort.

Gå in i första telefonbutik och skaffa dig ett brittiskt simkort. Kostar mellan £10-20 med massa surf. Tänk på att du säkert kommer ringa en hel del första tiden för att hitta jobb och lägenhet och vänner.

 

Fixa ett National Insurance Number.

Det är som ett personnummer och du behöver det för bank, jobb, lägenhet och gud vet vad. Ring numret här, så skickar dom ett formulär. Går säkert att göra online också. Totalt tar det en månad, och du kommer behöva gå på intervju osv.

 

Skaffa bankkonto.

För att få din lön utbetalad behöver du ett engelskt bankkonto om du ska få lön utbetalad. Egentligen bäst att vänta tills du varit här i 6månader då det är knepigt innan för du behöver t.ex. ett hyreskontrakt och arbetsbevis. Men det är inte omöjligt! Det är olika på alla banker men ring och fråga om deras policy och boka sen ett möte.

Till bankmötet behöver du oftast:

★ ID
★ Referens brev från din bank i hemlandet (kontouttdrag 3 månader)
★ Bevis på din brittiska adress (hyreskontrakt eller gas/vatten faktura i ditt namn)
★ Anställningsbevis
★ Fylla i ett ansöknings formulär.

 

Registrera dig hos en GP, dvs en husläkare. I stort sett all sjukvård är gratis, även akut och till en viss del mediciner. Du kan gå till ett NHS walk-in centre om du blir akut dålig och inte har fast bostad. Annars rekommenderar jag att registrera dig en GP, alla icke-akuta besvär måste nämligen gå genom husläkaren.

 

 

View-over-London-houses,-Hackney-home

London-livingroom

Daniel, Clapton,-London

 

Att fixa boende

 

Är det svårt att hitta lägenhet i London?

Nej, busenkelt att hitta någon lägenhet, det trixiga är väll att hitta något som är beboligt. Stor risk for skabbiga och dyra lägenheter.

 

Hur bor man vanligtvis?

Sen jag kom hit 2011 har jag bott i olika såkallade flatshares. Det innebär att du hyr ett rum i en lägenhet du delar med andra. Antingen genom en agentur/mäklare, en privat landlord eller genom de andra inneboende som står för kontraktet.

Det blir lite som ett kollektiv och alla delar pa kök, badrum, balkong och vardagsrum. I stort sett alla, bor såhär, för att hyra en etta själv gar på minst £1000 i månaden. Kanske känns stökigt eller jobbigt innan du gjort (och det är fett jobbigt tills en hittar rätt) men att bo i flatshare är också ett utmärkt sätt att träffa nya vänner på. Garanterat att du kommer på med en helt del lustiga karaktärer, ha många kulturkrockar osv men du kommer bli en bättre människa.

 

Hur mycket kostar hyran?

Du kan hitta allt men jag skulle säga att räkna med minst £400 per/person om du delar rum, och £500-700 om du är själv. Flyttar du hit utan jobb osv så rekommenderar jag att leta efter rum där räkningar ingår, för de kan bli rätt dyra annars och det är struligt om du då är på liten budget.

 

Hur hittar man lägenhet?

Främst på Spareroom.co.uk men kan också tipsa om bostadsgruppen hos Londonsvenskar.

Det finns också massor av facebook-grupper! Sök t.ex. på ”London flatshares”.

Här är några jag hittat rum på:
East London Flatshares
South East London Flatshare, Houseshare & Accomodation
South East London Housemate Co-op
Flatshare London

 

Vad behöver du?

Som jag nämnde tidigare kräver alla rum/lägenheter en deposition och förskottshyra, oftast på 6-8 veckor vardera. Genomsnittshyran för ett rum för en person ligger runt £500-750 plus räkningar (kanske £60-£100 per månad) om du kan tänka dig att bo längre ut och dela hus.

Vissa agenturer kräver också att du ska ha bott i landet i +3 år. Har du inte det behöver du en ”guarantor” som kan gå i god för dig. De behöver vara Brittisk medborgare, anställda heltid, tjäna en viss summa och äga en egen bostad. Har du inte en guarantor så kan du tvingas betala 6månadshyror i förskott, men fråga alltid innan. Ibland räcker det med 3 månaders bankstatements från Sverige.

 

Annat att komma ihåg gällande boende
Betala ALDRIG ut pengar innan du sätt lägenheten och träffat flatmates/landlord/agency. Det kryllar av scams, så akta! När du sen går på visningar är det toppen att ha en lista över saker att fråga om. Kan tipsa om denna!

 

 

 

Protein-Launch-Party-for-Sandqvist-Bags-London

Farringdon,-London

 

Att fixa jobb

 

Hur hittade ni jobb?

När jag flyttade hit letade jag jobb i retail. Skrev ut 50ex och gick runt på stan och lämnade ut på varenda butik. Fick ett job dagen efter, och min vän två dagar efter det! De flesta tar endast emot ansökningar på nätet nu så tips att börja mejla/registrera innan du kommer. Sök jobb i bar! I vilket fall om du bara är här för att ha kul och prova på staden. Du tjänar inte jättebra men det är så fruktansvärt kul och du får träffa exakt de personerna du drömmer om (i vilket fall gjorde jag det).

 

Har du några hemsidor att rekommendera?

Londonsvenskar listar jobb. Annars rekommenderar jag att kika på Guardian Jobs, Total Jobs, MonsterReed, the Dots eller Indeed.

 

Hur är lönen ungefär?

Lön i retail och på cafe är smärtsam. Tror den ligger på knappt £7. Och det finns inget som heter OB eller semesterersättning. Det ger ungefär 800-900£ i månaden så det blir inte mycket över. Men det går! Nanny betalar t.ex. minst £10 oftast. Om du inte vill leva det typiska London-livet med typ barjobb tycker jag absolut att du ska söka som receptionist eller admin eller något. Betalar bättre, och du har bättre tider!

 

Går det att leva på?

Utan tvekan! Hela Londons ungdomskultur lever såhär och samhället har anspassat sig. Det är ytterst sällan inträden på någonting: klubbar, museum, utställningar, gigs, festivaler, marknader osv. Maten är halva priset från Sverige, alkohol vågar jag knappt nämna. Att äta ute är affordable, second hand går för några slantar och det överallt finns en blomstrande, kreativ kultur! Varenda kotte är i samma sits så jag upplever att det inte är riktigt samma stigma i att inte ha råd.

Följ t.ex. konton som @skintlondon för tips på billigt att hitta på.

 

Vad för ställen ska man undvika att söka jobb på?

Mataffärer ger noll pengar och nackdelen med nanny är att du inte träffar några nya människor. Men känn själv, prova, byt och byt igen!

 

 

 

Summer-sunset-over-London-Skyline,-View-from-Franks-Rooftop-Bar,-in-Peckham

Goodnight-Dalston,-London-2015

 

När du landat lite

 

Försäkring.

Om du har hemförsäkring och är skriven hos t.ex. dina föräldrar så täcker de flesta försäkringar dig i tre månader efter att du flyttat. Därefter så måste du antingen skaffa en utlandsförsäkring från Sverige eller en försäkring i England.

I England är all sjukvård med husläkare, akuten, de flesta mediciner osv helt gratis så länge du är del av EU, eller inskriven i Storbrittanien med ett eget National Insurance Number. Det du behöver försäkring för är kroniska/permanenta skador och så hemförsäkring. Det går att skaffa genom de flesta banker t.ex. men fråga runt på jobbet eller hos dina vänner om vad du borde skaffa.

 

Att lära känna folk.

Jag flyttade hit med min bästa person och fru Olivia. Jag behövde inte en enda annan. Vi var också radarparet som kunnat vinna OS i att lära känna nya vänner. Måste också säga att britter är så förbannat trevliga och öppna. De bjuder hem och in och alla får vara med. Bara du frågar.

Egentligen är det något genomgående var du än flyttar. Det är bara upp till dig själv och hur modig du är. Organiserar ingen en meet up? Dra ihop en! Ingen som bjuder in dig till en fest i helgen? Fråga runt, eller föreslå en öl efter jobbet. Sök på bloggar, Instagram och forum efter folk som verkar fina och bjud ut på kompisdejt. Facebook är fullt av grupper för nyinflyttade världen över, Londonsvenskar t.ex.

Den enda regeln är att våga och bjuda på sig själv. Och inte vara för blåögd då.

 

Hitta alla de bästa ställena.

Det finns ju helt bisarrt mycket att hitta på i denna stad. Herregud. Lyllos dig, nu har du möjlighet att prova alla. Men hur hittar du dom då? Först och främst så skriver jag här om alla mina bästa ställen. De hittar du här:

my favourite restaurants in london
my london travel guide

brunch in london
my favourite things to do in london
my favourite rooftops

Mina andra tips är att följa bloggen London Calling som drivs av Cajsa Carlsson för res. Hon tipsar om nya events, butiker, marknader och allmänna tokigheter du inte skulle hitta någon annanstans.

 

 

London-Eye,-Big-Ben,-Double-Deckers,-River-Thames,-London

 

När det känns som att du bara vill ge upp

 

London är tungt. Det är hårt och smutsigt och ensamt. Tror att alla känner det någon gång, lite i vilket fall. För mig tog det tre år.

Har haft turen att åka hit med världens bästa person, Olivia, för att hitta ännu en här, Daniel. Men livet är stökigt och i en stökig stad kan uppförsbacken bli brant. Det är okej. Det får vara skit. Plus verkligen överdrivet många jag älskar.

Däremot tror jag att det kan bli mer eller mindre illa beroende på inställning och mål. Kan rekommendera mitt inlägg om just det här.

Vet du varför du vill vara här, så är det lättare att inte ta allt så hårt. Det mesta du råkar ut för ordnar sig, och så länge du inte på något sätt råkar illa ut så får en försöka se det komiska i alla dåliga husvisningar, hemska flatmates, mögel i badrummet. Känns det för hemskt, då är det också okej att släppa det, för du testade och det var inte din grej. Kanske du bara behöver typ en kram, eller ett glas vin med någon som en inte jobbar med. <3 Oftast kanske du bara behöver hör att det kommer bli bra, så här kommer det:

 

Det kommer inte bli bra – det kommer bli bloody brilliant, mate!

 

 

Linn, Sandqvist Launch Party Shoreditch Protein Studios London

 

Fler frågor?

 

 

Det var alltså min guide till att flytta till London så smidigt som möjligt. Har du fler frågor, kommentera nedanför så ser jag till att svara på dom!

Se till att spara den här på en flik eller dela med någon som drömmer om samma. Och lycka till med flytten.

 

 

 

Fler inlägg att läsa inför din flytt

Guide to study in England
Att tänka på för alla som vill flytta utomlands
Londonguide: alla mina bästa restauranger, barer, aktiviteter

 

 

 

 

Linn

Follow my blog on Bloglovin and Instagram

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Hej!
  Först vill jag bara säga att denna guide är till så otroligt stor hjälp för mig och min pojkvän som funderar på att flytta till London i Augusti!!
  Jag har egentligen två frågor som jag tänkte att du kanske vet någonting om och kan svara på.

  Den första frågan gäller National Insurance Number, går det hand i hand med ett BRP och är BRP:t något du också behöver skaffa som svensk när du flyttar? Inte bara NI-numret?

  Och sedan undrar jag även om du har några tips vart man kan vända sig om man letar efter hyreslägenheter som inte är flatshares? Iom att jag flyttar med min pojkvän letar vi efter eget! 🙂

  Tusen tack på förhand!! /Sabina

  Sabina 2017-10-14 15:27:09
  Svara
 • Hej!
  ÄLSKAR den här guiden!!!! Den har varit till SÅ mycket hjälp och var vad som fick mig och min kompis att boka enkelbiljetter till London! Min stora fråga är bara: HUR vi ska packa?? Liksom hur packar man för ett nytt land och nytt liv? Hur ska vi tänka? Vad behöver vi ta med från Sverige och vad kan vi köpa enkelt på plats?

  Ellen 2017-06-03 22:43:48 http://nouw.com/eellenswahn
  Svara
 • Hej! Jag ska flytta till min pojkvän i London i slutet av augusti, permanent är tanken. Jag är så jäkla nervös, haha! Men vad jag fattade det så behöver jag bara anmäla till Skatteverket att jag flyttar ifrån Sverige?

  Emma 2017-02-16 15:51:03
  Svara
 • SÅ bra och vettig guide!!

  Kristina 2016-11-30 16:37:57
  Svara
 • You nailed it! Men, måste tillägga något litet, att bankkonto inte alls är så svårt att skaffa här. 6 månader har jag aldrig hört någon skulle behöva vänta, aldrig behövt visa något kontoutdrag från Sverige eller anställningsbevis – jag hade inget jobb när jag öppnade med LLoyds 2009 eller när jag bytte till Barclays 2013 -men det varierar säkert från bank till bank, vissa kräver kanske mer än andra!

  Anne 2016-11-30 01:54:45
  Svara
  • Svar på Annes kommentar.

   Tack! Skönt att höra ang bank! Det tar inte sex månader men har du varit i landet sex månader är det lättare. Det som jag skrivit ovan var vad jag behövde göra och även vad som står på ex Barclays hemsida och på svenska ambassaden 🙂

   Linn 2016-11-30 08:23:34
   Svara
 • Hei, takk for tips! Jeg har allerede flyttet til London og jobber fulltid som waitress (på Oslo i Hackney, kom gjerne og hilse på :D). Men har da ikke nok tid til å søke på jobber jeg egentlig vil ha – studerte film og creative writing tidligere. Hvordan løste du det, og fikk deg ‘ordentlig’ jobb samtidig som du overlevde London-priser?

  Amanda 2016-11-29 17:47:35
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   shit vad kul! du får ta tag i mig om du ser mig där någon gång! hm.. många sena kvällar och helgtimmar där jag skrev ansökningsbrev, letade annonser och hörde av mig till folk bara. som att jobba dubbelt typ, och det är svårt men inte för alltid! lycka till!

   Linn 2016-11-30 12:26:13
   Svara
 • Oj vad pepp jag blev på att flytta utomlands och det verkar ju inte vara speciellt krångligt heller, bara man har inställningen att allt löser sig på något sätt! 🙂

  Jenny 2016-11-29 17:46:31
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Göre om du blir sugen! det är en ascool upplevelse. och håller helt med, det lööööööser sig. och gör det inte det får en bara åka hem igen!

   Linn 2016-11-29 17:57:32
   Svara
 • Funkar det att flytta till London själv tycker du? Jag känner att det hade varit fantastiskt att göra det iochmed att man lär känna sig själv och vill lära mig att bli mer självständig. Hursomhelst är det bara en dröm eller är det något som funkar i just London? Vet du förresten om det funkar att gå på motsvarande folkskola i London? Man vill ju inte direkt känna sig ensam under en längre tid.

  Siri 2016-11-29 15:39:47
  Svara
  • Svar på Siris kommentar.

   Absolut! Jag gjorde inte det, men de flesta av mina vänner här gjorde. Tror att olika personer passar för olika saker i olika stadier i livet, men att flytta ensam är något alla skulle må bra av. Just att du bor med massa andra är ju bara ett sätt att träffa nya människor. Vet att facebookgruppen Londonsvenskar anordnar meetups och sen överlag kryllar London av folk som vill lära känna nya vänner.

   Ang folkskola så vet jag inget om det! Utbildning är dyrt i UK så kan tänka mig att samma gäller för det. Däremot kan du plugga på distans från sverige för att få CSN, men det blir kanske ensamt.

   Linn 2016-11-29 17:00:43
   Svara
  • Svar på Siris kommentar.

   Juste glömmde nämna detta, funkar allt likadant om jag väljer någonannan stad i UK? Tex Cambridge, Oxford, Edinburgh, Glasgow? Tänker även om man vill gå på universitet eller så. Vet du hur det funkar med det förresten?

   Siri 2016-11-29 15:42:47
   Svara
   • Svar på Siris kommentar.

    Det mesta som jag skrivit över gäller i de flesta städer i UK. Dock är det annorlunda i t.ex. Skottland där utbildning är gratis. Du kan säkert hitta mer info på Svenska Ambassadens hemsida.

    Ang att plugga på universitet här så har jag skrivit en kortare guide om det. Den kan du läsa här: http://linnwiberg.metromode.se/category/guide-to-study-in-england/

    Linn 2016-11-29 17:02:20
    Svara
 • Men wow, vilken bra guide du fått till! Jag har i dagsläget inga planer på att flytta utomlands, men den här listan gjorde en sådan flytt lite lättare i tanken iallafall. Som att det inte längre ligger lika långt bort. Fint!

  Ellen 2016-11-29 13:17:43 http://lindbergellen.com
  Svara
 • Alltså detta är verkligen ett så himla fint inlägg! Har haft tanken på att flytta till London när jag är klar med universitetet, men det känns såklart väldigt läskigt och främmande! Så jättefint inlägg!

  Natalie 2016-11-29 10:53:59 http://nouw.com/natalieesseen
  Svara
  • Svar på Natalies kommentar.

   Tack, vad glad jag blir! Förstår att det känns läskigt! Egentligen är det inte så himla farligt. Se det mer som en lång semester. Kanske sätt upp att du ska stanna två månader, försöka hitta jobb osv, så gör det inget om du vill dra efter det. Det är alltid okej att ångra sig! Då har du i vilket fall provat. Puss!

   Linn 2016-11-29 12:37:09
   Svara
 • Ah vilken fet guide! Bäst!

  En liten fråga: vad gjorde du när du jobbade i bar? Alltså fick du gå någon bartenderutbildning och blanda drinkar till folk (hjälp!) eller var du diskare eller ba allmänt plock eller vad gjorde du?

  Alva 2016-11-29 10:09:50
  Svara
  • Svar på Alvas kommentar.

   Tack! Kul att du gillar. Hoppas att den hjälper : )

   Jobbade i en pub som heter the Gun i Homerton som serverar både mat och gör cocktails. Därför var mina främsta uppgifter att hälla upp en miljon pints, servera middagar och blanda knixiga cocktails tills sent på natten. Som en vanlig bartender alltså! Och det var SÅ JÄVLA ROLIGT.

   Hade ingen erfarenhet sen innan men fick en första introduktionsdag där de gick igenom alla drinkar, hur en häller upp öl osv osv där jag tog anteckningar. Det hjälpte kanske lite men mest är det bara att nöta! Rekommenderar att ljuga om erfarenhet dock! Okonventionellt, yes, men de flesta barer kräver någon erfarenhet. Säg att du i vilket fall varit nisse (plockat glas) på en bar eller varit bartender på en liten restaurang över sommaren i Sverige. Ingen kommer kolla och du kommer lära dig fort. Puss!

   Linn 2016-11-29 12:35:47
   Svara
 • tack för detta inlägg! blev lite sugen nu!

  rebecca 2016-11-29 09:37:58 http://spaceherosuits.webblogg.se
  Svara
 • Vilken kanonguide! Bara en kort inflik: för mig var det superenkelt att skaffa bankkonto. Så fort jag hade boende och jobb var det kirrat genom att jag gick in på HSBC och bad om att få öppna ett konto. Så vet inte om det är så svårt? Men kanske har ändrats sen jag flyttade!

  Annie - lättlagat vegokäk 2016-11-29 07:38:04 http://vegokak.se/
  Svara
Linn Wibergs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Sara Che
Lifestyle
Sophia Anderberg
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Joanna Swica
Mode
Emma Danielsson
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Evelina Andersson
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Mitra Javadi
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Imane Asry