Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

tips när man söker praktikplats eller jobb

Flat-in-London

Jag får himla många mejl av er med frågor om praktik så tänkte att jag skulle dela med mig om vad jag lärt mig! Det är lite knepigt det där med praktik skulle jag säga. I vilket fall för kreativa industrier. Det här är det jag lärt mig av mitt sökande:

1. Börja söka typ max 3 månader innan du kan börja. Detta gäller i vilket fall i London. Det är extrem omsättning av praktikanter och kan du inte börja inom snar framtid så är du inte relevant.

2. Ju kortare mejl desto bättre. Sätt all stor info i din portfolio och håll mejlen svinkorta! Mer slagkraftigt och lättare att ta till sig då alla är upptagna och praktikanter sällan är prioritet.

3. Skicka något som står ut. Något visuellt, en gif när du vinkar, gärna med personens namn eller gör något kul med loggan eller deras intressen. Tänk på vad för roll du söker och se om du kan göra något kul med det? Illustratör, kanske illustrera något personligt? Obs! Försiktig med hur det kan tolkas.

4. Skaffa en portfolio där du har dina bästa projekt, en beskrivning om dig själv osv så du alltid kan länka till den och folk kan gå in flera gånger och klicka igenom när de har tid. Här kan du se min första portfolio.

5. Visa att du vill jobba just där och att det inte är ett massmejl. Nämn två tre saker du älskar som de gjort och varför och vad du vill lära dig i det och jobba med just dom. Det visar att du är genuin och har lagt ned tid. På samma sätt så ska du vara tydlig med vad du vill ha ut av att jobba just där. Förväntningar är alltid knepiga för på samma sätt som du inte vill koka kaffe dagarna i ända så är det lättare för företaget att utforma din praktik om de vet exakt vad du vill lära.

6. Få fram vad du kan erbjuda dom. För företagen vill tjäna på att ha dig där! Vad är du bäst på, hur är din personlighet, vad älskar du att göra? Och har du inte några skills än inom ditt område, tryck på annat du kan. Kanske du kan fota något till deras hemsida, anordna teambuilding eller vara ansvarig för deras instagram?

Linn,-the-Counter-Albion

7. Yrka på att mötas upp! Säg något i stil med ”Jag skulle gärna komma förbi er studio för en kopp kaffe och prata lite mer om vad ni gör och hur ni arbetar på XX, och så kan jag presentera mig vidare också. Hur ser fredag ut? Eller nästa vecka?” Föreslå tid, sätt och inte intervju utan hellre ett avslappnat prat utan obligationer för att du har massa frågor.

8. Följ upp flera gånger! Samma som ovan så har de lite tid och får massa mejl så de glömmer oftast bort att svara även om du är intressant för rollen.

Linn by Beata

9. Ring! Alltid mycket svårare att tacka nej till någon som ringer än som skickar ett mejl för du blir en människa. På samma sätt känns ett tweet inte lika mycket som ett commitment och jag har fått flera intervjuer genom att fråga om att typ ses över en kaffe och höra mer om hur du jobbar som x. Linkedin är rätt sämst men något som är bra är att du kan se alla gemensamma vänners vänner. Om jag har en vän som känner någon på företaget dit jag vill brukar jag be dom sätta ihop oss och det fungerar super.

10. Det gör ingenting att du inte är i staden du vill jobba i, men se till att få företaget att förstå det. Erbjud att ha en skypekonvo, google hangout eller facetime och tid när det skulle passa. Har fungerat för mig alla gånger.

11. När du är där, fråga massor! Det visar på intresse och att du är påläst. Fråga vad de söker, vad de tror skulle vara dina största utmaningar utifrån vad de hört, eller om du inte får jobbet – fråga varför och om de har några råd. Feedback är alltid bra, för folk kommer att tacka nej eller ha förutfattade meningar. Ju tidigare du vet vad de är, desto lättare är det att bemöta eller ändra till nästa gång.

Sen har ju alla olika åsikter på sånt här, men det här är de saker mina arbetsgivare har sagt var bra! Men följ magkänslan.

Linn

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Vill söka praktik i London (inom marknadsföring etc.) och undrar lite vart man ska börja leta? hur gjorde du? mailade du direkt till intressanta företag eller kollade du på vilka som sökte interns? Är så förvirrad! kram

  Viola 2016-03-07 17:34:55
  Svara
  • Svar på Violas kommentar.

   Jag mejlade de företag jag ville jobba för! De flesta sa inte att de behövde interns på hemsidan utan jag mejlade ändå och fick blandade svar. Om de inte behövde då så sa det när jag skulle återkomma, så det var super. Vet att det finns några twitterkonton för London interns också så googla på det! Men annars är det bara att mejla och ring. lycka till!

   linn 2016-03-07 17:45:34
   Svara
 • Verkligen hur bra tips som helst! Välbehövligt för alla öron.

  Karin 2016-02-28 18:21:30 http://magnusdotter.blogspot.com
  Svara
 • Det här är verkligen toppentips Linn! Särskilt nu när det är dags att söka sommarjobb och allt 🙂

  Annie - lättlagat vegokäk 2016-02-26 11:42:12 http://vegokak.se/
  Svara
 • När jag sökte praktik (som journalist) så gjorde jag ungefär sådär (minus att ringa och tjata för som genom ett under behövdes det inte, mitt personliga brev var verkligen kort och på sidan hade jag radat upp tre orsaker till att jag ville jobba hos dem och i botten hade jag lagt till citat från olika referenser. Funkade jättebra! Blev erbjuden fyra av fem platser varav en var min drömplats. Jag tror på att hålla det kort och iögonfallande. Jag skiter alltid i hela grejen med att jag är driven och jobbar bra i grupp, det är lite som att gå på restaurang och säga ”jag gillar när maten är god”, de utgår redan från det när de får in brevet. Nu vill de veta på vilket sätt man inte är som alla andra.

  Frida 2016-02-26 11:02:35 http://instagram.com/fridamyemilia
  Svara
 • Tak! Lige det jeg havde brug for, skal præcis til at søge praktik 🙂

  Emmali 2016-02-26 10:07:54
  Svara
Linn Wibergs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Evelina Andersson
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Sophia Anderberg
Lifestyle
Emelie Walles
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Cassandra Klatzkow
Mode
Emma Danielsson
Home
Jannike Ebbing
Lifestyle
Sara Che
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Jenny Sunding
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Hälsa
Fannie Redman
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Fanna Ndow Norrby
Mode
Imane Asry
Home
34 kvadrat
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson